Autentisk historie
I 1175 byggede tolv benediktinermunke en vandmølle ved Odense Å, åen som stille og roligt løber gennem hjertet af Odense. Møllen blev kendt som Munke Mølle og producerede mel i århundreder. I 1962 åbnede møllen (som nu er verdens ældste mølle) Mette Munk Bageri og vi var de første til at eksportere dybfrossent, dansk wienerbrød af høj kvalitet til hele verden.
St. Knud & Munke Mølle
I 1086 blev Kong Knud - senere kendt som Sankt Knud, dræbt i Sankt Albani Kirke i Odense. Efter hans drab byggede tolv benediktinermunke fra England, "Knuds brødre", en vandmølle (Munke Mølle) og fik senere tilladelse til at male korn - ikke bare til eget brug, men også til folk i byen.
Mette Munk Bageriet
Fra 1962 til 1975 var Mette Munk en del af Munke Mølle. I begyndelsen var produktionen centreret omkring friske varer, såsom rundstykker og kiks. Senere fik man fryseudstyr og Mette Munk blev den første danske virksomhed til at eksportere frossent, dansk wienerbrød til både USA og Storbritannien. Gennem årene er der blevet solgt mange forskellige produktvarianter, men lige fra starten i 1962 har dansk wienerbrød været Mette Munks kerneområde. Dette er i de senere år blevet udbygget med udviklingen af forskellige rustikke brødtyper.
Vækst, investeringer og nye ejere
I 2007 købte nye investorer Mette Munk A/S og der blev investeret store beløb i virksomheden. Mette Munk råder i dag over et af verdens mest avancerede produktionsanlæg, hvor det 170 år gamle, traditionelle danske håndværk, kombineres med noget af det nyeste indenfor procesteknologi. Innovation er grundlaget for Mette Munks aktiviteter i dag og der arbejdes konstant på at markedsføre nyt, dansk bagværk lavet af de bedste råvarer. I 2014 / 2015 fordoblede Mette Munk produktionskapaciteten på grund af stor efterspørgsel og blev samtidigt solgt til Aryzta, der ønskede at videreføre det danske konditoreventyr på den historiske adresse i Odense - den berømte eventyrforfatter H. C. Andersens fødeby og hjemby.
Aryzta er en af verdens største internationale bagerikoncerner indenfor brød og wienerbrød på frost. https://www.aryzta.com/
Dansk wienerbrøds historie
Fremstillingen af dansk wienerbrød er en bagetradition, der strækker sig mere end 170 år tilbage og stadig kun mestres til perfektion i Danmark. Det hele startede med en strejke blandt bagere i København. Bagermestrene måtte søge hjælp hos deres kolleger i andre lande for at imødekomme kundernes efterspørgsel. Hjælpen kom fra Wien, og wienerbagerne lærte deres danske kolleger at bruge lamineringsteknikken, som går ud på at rulle dejen ud og folde den i mange lag. Da bagerne fra Wien kom hjem, arbejdede danskerne videre med teknikken og indarbejdet mere æg og fedt i opskriften. Det perfekte match blev født, da danskerne senere udviklede en særlig "rullemargarine" til dansk wienerbrød. Den ideelle smeltetemperatur for denne margarine giver dansk wienerbrød den særlige konsistens, som gør den let, luftig og sprød på samme tid. Sådan blev Dansk wienerbrød opfundet og det danske ord for det, "wienerbrød" anerkender kærligt Wienerne for deres bidrag.
Autentisk [αw’tæn’tisk] = sand, virkelig, ægte, rigtig
Med hele vores historie på plads, kan vi roligt sige at autenticitet er en grundsten hos Mette Munk. Det følger os i alt fra vores råvarer, recepter, færdige produkter og til os mennesker, som gør Mette Munk levende. Vi går ikke på kompromis med vores ægte, originale opskrifter eller på kvaliteten af vores bagværk. Vores bake-off er baseret på godt, solidt håndværk.